Om bloggen

Vi är några utbildningshistoriker vid Uppsala universitet som gärna delar med oss av våra fynd om aga, pennalism och annat skolvåld.

 

5 tankar på “Om bloggen

 1. Fråga om bestraffningsböcker:

  Är Karlberg det enda exemplet ni hittat på en bestraffningsbok vid en svensk skola?

  Idén verkar ju udda vid första åsynen, men brittiska flottans bestraffningsböcker infördes ju som en reform för att motverka överdrivet våldsam disciplin ( en av reformerna efter Spithead-myteriet på 1790-talet ), så jag tänker mig att idén med en bestraffningsbok i en skola skulle vara något liknande. Om en kontroll visar på överdrivet brutala bestraffningar eller överdrivet hårda straff för småsaker skulle den kontrollansvarige kunna in gripa.

  Intressant idé till en blogg, men det kan nog vara klokt att vara lite tydligare med att det är seriös utbildningshistoria det handlar om.
  ( Själv brukar jag ju avråda elever från att ha något att göra med en blogg som ingen person ställer upp med sitt namn bakom. )

  mvh

  Ester Kafkova

  • Hej Ester,
   och tack för Din fråga! Det finns flera exempel på skolor där man hållit bestraffnings- eller anmärkningsböcker. En sådan var Nya elementarskolan i Stockholm som grundades 1828. Där skickade man till och med hem anmärkningsböckerna regelbundet för att föräldrarna skulle kunna se hur barnen skötte sig. Hur vanligt det var är dock svårt att säga eftersom det saknas mer systematiska studier av just bestraffnings- eller anmärkningsböckernas utbredning.

   Troligtvis ändrades nog anteckningarna, i likhet med betygen, under 1800-talet. Från mer målande beskrivningar till ett system med mer standardiserade dito.

   När det gäller bloggens utformning kan jag hålla med om att den kan upplevas som väl anonym. Anledningen till detta är att det är en rad personer som bidrar med inlägg. När det gäller trovärdigheten i inläggen anges i regel alltid källan, och den som vill veta mer bör alltid söka sig dit.

   Nämnas kan också att även om samtliga som bidrar med inlägg är knutna till Uppsala universitet drivs bloggen inte i Uppsala universitets regi. Bloggen är inte heller kopplat till något specifikt forskningsprojekt, men många inlägg har möjliggjorts genom utbildningshistoriska forskningsprojekt.

   Vänligen

   Esbjörn Larsson

 2. Ett intressant initiativ. Jag är lite nyfiken på tiden runt 1958, om besluten satte dokumenterade spår i skolväsendet under närmaste tiden före och efter. Finns det något vet-värt? Min tanke är att sk ordningsproblem dyker upp som ett skolpolitiskt tema under 60-talet. Fel?

  • Klalin,
   Roligt att du finner ämnet intressant. Agadebatten fördes livligt både före och efter förbudet, (vilket med stor säkerhet kommer att visa sig på bloggen). Men utöver det finns en del intressanta källor som jag kan tipsa om:

   Den så kallade aga-utredningen gjordes för Skolkommissionen 1946 (Yl(
   1353). Handlingar finns också i arkivet från Skolöverstyrelsen, skolhygienroteln
   1952-1964 (F 2:52).
   Se även Skoldisciplinutredningen 1947 (Yl( 1071) liksom 1958 års folkskolestadga varigenom skolagan förbjöds helt.
   Om synen på skolagan, se Skolbarnets fostran. Enhetsskolan, agan och politiken om barnet 1946-1962 av Jonas Qvarsebo (2006).

 3. Jag läste någon gång på tidigt sjuttiotal en då nyutkommen bok om pennalism. Det rörde sig väl närmast om ett populärvetenskapligt, etnologiskt verk. Som jag minns det handlade det inte bara eller ens främst om pennalism i skolan, utan också om pennalism inom skråväsendet och det militära. Vet ni vilken bok jag avser? Författaren var alltså svensk, för tydlighetens skull.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s